Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Tobias de Pessemier (tv) och Tobias Berger belönades för sitt miljöarbete. Foto: Eva Häll, SKB.

Eldsjälar fick miljöpris

Det blev två riktiga eldsjälar som i år fick dela på Äspö Miljöforskningsstiftelses stora pris. Utdelningen skedde i Kalmar häromkvällen.

Prissumman är på 100 000 kr och tilldelas en eller flera personer, företag eller organisationer i Kalmar län som under året bidragit till ett ökat miljöengagemang.

I år valde stiftelsen att uppmärksamma andelsjordbruk och fluorforskning.

Tobias de Pessemier och Sarah Prekler fick priset för att de driver gården Stackvallen, ett ekologiskt så kallat andelsjordbruk med grönsaksodling i Bråbygden. Deras arbete har bidragit till att boende i området fått tillgång till ett hundratal sorter av närproducerade och korttransporterade grönsaker under hela växtsäsongen.

Ett erkännande

Tobias Berger belönades för sin forskning om hur fluor förekommer och transporteras i såväl lösa jordlager som i det fluorhaltiga urberget i Laxemarsområdet i Oskarshamns kommun. Han har också undersökt hur förekomster av fluor i grundvatten kan vara en hälsorisk för hushåll med enskilda brunnar.

– Det känns otroligt stort att få det här priset. Det är ett erkännande att det man lagt ner sin själ i under många år kan komma till nytta för många. Inte bara i Sverige, utan också i andra delar av världen, kommenterade Tobias Berger priset.

Fakta

Äspö Miljöforskningsstiftelse

Stiftelsen stödjer utbildning och forskning på miljöområdet och anordnar i detta syfte symposier och konferenser med tema hämtade från miljö och närbesläktade områden som till exempel geologi och hydrogeologi. Stiftelsen arbetar i nära kontakt med SKB:s Äspölaboratorium och forskningsplattformen Nova FoU. Stiftare är Elajo Invest AB, Regionförbundet i Kalmar län, Oskarshamns kommun och SAFT AB.

Andelsjordbruk

Andelsjordbruk är en företeelse som blivit alltmer populär på senare tid. Det går ut på att kunderna får prenumerera på de grönsaker som odlas på gården. På så sätt delar de den ekonomiska risken med producenterna, som också vet att de får avsättning för sina produkter.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 23 november 2016